Datakeskuksen jäähdytyksestä syntyvä hukkalämpö lämmittää tukholmalaisten koteja

22.01.2018
Ruotsiin Tukholman lähistölle Vallentunaan nousee energiayhtiö E.ONin uusi datakeskus yhdessä pilvipalveluyhtiö Online Groupin kanssa, joka energiatehokkuudessaan on datakeskusten kärkikastia. Datakeskusten palvelinten jäähdyttämisessä syntynyt hukkalämpö siirretään lämpöpumppujen avulla Tukholman kaupungin kaukolämpöverkkoon lämmittämään tukholmalaisten koteja. Jäähdyttämiseen datakeskus käyttää 100 % uusiutuvaa energiaa.

https://www.svd.se/ny-serverhall-ska-gora-internet-mer-miljovanligt


Energiatehokasta myös osakuormituksella

E.ONin Vallentunan datakeskuksen koko jäähdytysteho muutetaan lämmöksi ja siirretään kaukolämpöverkkoon kahden Oilon ChillHeat P300 –lämpöpumpun avulla, kertoo EON:in projektista vastaava projektipäällikkö Nils Svensson. ChillHeat-lämpöpumppu toimii niin, että sama laite sekä jäähdyttää että tuottaa jäähdytyksessä muodostuvasta hukkaenergiasta korkealämpötilaista lämpöenergiaa kaukolämpöverkkoon. Kohteen mitoitusolosuhteessa lämpöpumput tuottavat 85C asteista vettä, mutta niillä on mahdollisuus tuottaa jopa 100C asteista vettä.

– Oilonin lämpöpumppujen etuja ovat erinomainen hyötysuhde, osakuormamahdollisuus, HFO-kylmäaine, korkean lämpötilan tuotto sekä kompakti koko, Svensson jatkaa. Tarjouskilpailussa Oilon voitti ChillHeat tuotteillaan maailman suurimman kylmälaitevalmistajan. Vallentunan datakeskuksen ensimmäisen vaiheen kokonaisjäähdytysteho on 500 kW ja lopullinen jäähdytysteho tulee olemaan 2000 kW. Vaikka laitteita ei käytettäisikään jatkuvasti täydellä teholla, on niiden energiatehokkuus silti erinomainen. Näissä lämpöpumpuissa on yhteensä kahdeksan kompressoria, joka mahdollistaa lämpöpumppujen tehon säätämisen noin 10 – 100 %:n välillä ilman että niiden hyötysuhde heikkenee, kertoo Oilon Oy:n myyntipäällikkö Samuel Östman.

Tukholman datakeskuksen lämpöpumpuissa käytetään ympäristöystävällistä R1234ze-kylmäainetta, jonka ilmastovaikutusta kuvaava GWP-arvo on alle 1.

– Tässä kohteessa kaikki hukkalämpö otetaan talteen lämpöpumpputekniikalla. Se on taloudellisesti kilpailukykyistä, energiatehokasta ja ympäristöystävällistä, kehuu Östman.

Viimeisimmät uutiset