Kaksi uutta vedenjäähdytintä Kaupinojalle

16.03.2018

Kaksi uutta vedenjäähdytintä Euroopan suurimpaan järvijäähdytyslaitokseen

 

Oilon toimittaa kaksi suurta vedenjäähdytintä Tampereen Sähkölaitoksen Kaupinojan kaukojäähdytyslaitokseen. Näsijärven rantamaisemissa sijaitseva laitos on Euroopan suurin järvijäähdytykseen perustuva kaukojäähdytyslaitos.

Oilon vastaa kahden uuden vedenjäähdyttimen ja oheisjärjestelmien toimituksesta, asennuksesta ja käyttöönotosta. Oilon vastaa myös olemassa olevien sekä toimitettavien koneiden huollosta. Vuonna 2017 valmistuneessa laitoksessa toimii jo kaksi Oilonin toimittamaa vedenjäähdytintä, joiden jäähdytystehot ovat 3,5 ja 6,5 MW. Kahden uuden 6,5 MW:n vedenjäähdyttimen myötä koneellisesti tuotetun jäähdytyksen teho nousee 23 megawattiin.

– Varaudumme vastaamaan kaukojäähdytyksen kasvavaan kysyntään, jota uudet rakennushankkeet Tampereella lisäävät entisestään. Kun laitoksen kapasiteetti kasvaa, pystymme tuottamaan jäähdytystä vieläkin energiatehokkaammin, kertoo Tampereen Sähkölaitoksen hankevastaava Kari Wessman.

 

 Allekirjoitus Kaupinoja

 

 Tampereen Sähkölaitoksen Energia-yksikön johtaja Antti-Jussi Halminen ja Oilonin teollisuuslämpöpumpuista ja vedenjäähdyttimistä vastaava liiketoimintajohtaja Martti Kukkola iloitsevat uuden toimitussopimuksen syntymisestä. Kuva: Tampereen Sähkölaitos. 

 

Uudet vedenjäähdyttimet otetaan käyttöön kesäkuussa 2019.

 

Erittäin energiatehokasta järvijäähdytystä

Kaupinojan kaukojäähdytyslaitos perustuu suurelta osin vapaajäähdytykseen, jossa hyödynnetään viileää järvivettä. Lämpimänä kautena järviveden jäähdytysteho ei yksin riitä, vaan tarvitaan myös suurten kompressorivedenjäähdytysyksikköjen tuottamaa viilennystä. Suurin osa jäähdytysenergiasta on kuitenkin peräisin järvestä. Kari Wessman on laskenut, että noin 80 % vuoden jäähdytysenergiasta on tullut Näsijärvestä.

 

Kaupinoja

 

Tampereen Sähkölaitoksen Kaupinojan kaukojäähdytyslaitos sijaitsee Näsijärven rannalla, josta se myös saa suurimman osan tarvitsemastaan jäähdytyksestä.

 

Jäähdytinlaitteissa käytetään kylmäaineena ilmastoystävällistä ammoniakkia, joka ei aiheuta lainkaan kasvihuonekaasupäästöjä. Jäähdytysjärjestelmä on täysin automaattinen ja miehittämätöntä jäähdytyslaitosta valvotaan Tampereen Sähkölaitoksen Lielahden voimalaitokselta käsin.

– Olen iloinen, että voimme olla toteuttamassa Tampereen Sähkölaitoksen kanssa erittäin energiatehokasta kaukojäähdytysjärjestelmää. Kaupinojan laitos on kaikilta osiltaan hieno esimerkki keskitetystä kaukojäähdytysratkaisusta. Tamperelaiset saavat nyt todella energiatehokkaasti tuotettua jäähdytystä”, kehuu Oilonin liiketoimintajohtaja Martti Kukkola.

 

Lue myös: Suuret vedenjäähdyttimet tuottavat energiatehokasta viileää kasvavallekaukojäähdytysverkostolle

 

 

Viimeisimmät uutiset