Älykäs Naavatar lämmöntalteenotto järjestelmä, As Oy Syväkallio, Kerrostalo, Turku


Kohde: As Oy Syväkallio
Rakennusvuosi: 1968
Naavatar-järjestelmä: 2016
Urakoitsija: Schneider-Electric


Älykäs lämmöntalteenotto ottaa tehokkaasti hukkalämmön talteen ja tuo säästöjä taloyhtiölle kokoajan


Kun Turun Luolavuoren kupeessa sijaitsevaa Syväkallion asunto-osakeyhtiötä rakennettiin 1960-luvun loppupuolella, ei rakennusmaailmassa puhuttu ilmanvaihdon mukana karkaavasta lämpöenergiasta. Kookkaassa taloyhtiössä on 12 rappua, 156 asuntoa ja lämmitettävää pinta-alaa yli 11 000 neliötä.

Vuonna 2016 taloyhtiössä valmistauduttiin LVI-linjasaneeraukseen. Silloin isännöitsijä Lasse Granberg Isännöintitoimisto Granbergista (linkki:https://isannointigranberg.fi) ehdotti taloyhtiön hallitukselle, että samassa yhteydessä päivitettäisiin rakennuksen koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä nykyaikaiseksi poistoilman lämmön talteenottavaksi järjestelmäksi, joka myös pistäisi lämmityskustannukset kuriin.


Älykäs Naavatar LTO automaatio seuraa taloyhtiön lämmitystä reaaliaikaisesti

"Olemme vuosien mittaan näitä vaihtoehtoja tutkineet, ja Naavatar LTO oli sekä meidän että taloyhtiön mielestä ainoa vaihtoehto. Naavatar tuo selvää hyötyä, kun sen avulla voidaan seurata energiansäästöä ja lämmityskuluja vaikka hetkihetkeltä", kertoo Lasse Granberg.

Naavatar LTO on älykäs poistoilman lämmön talteenottojärjestelmä, joka vanhoissa kerrostaloissa parantaa energianhallintaa ja tuo säästöä lämmityskuluihin. Naavatar ottaa talteen poistoilman mukana ulos kulkeutuvan hukkalämmön ja se hyödynnetään Oilonin lämpöpumpuilla takaisin rakennuksen lämmityskäyttöön. Näin säästyy energiaa ja rahaa.


Todellista säästöä lämmityskustannuksiin

Kun Naavatar LTO-järjestelmän asentamisesta Syväkallion asunto-osakeyhtiöön on kulunut vuosi, hykertelee isännöitsijä Granberg tyytyväisenä. Taloyhtiö on ensimmäisen vuoden aikana säästänyt lämmityskuluissa 28 000 euroa.


Lämmöntalteenotto pitää taloyhtiön lämmityskustannukset kurissa

Oilon kuuluu kuuden johtavan talotekniikka-alan yrityksen joukkoon, jotka yhdistivät kerrostalojen lämmön talteenottoon liittyvän osaamisensa. Yhteistyön tuloksena syntyi älykäs lämmöntalteenottojärjestelmä Naavatar, jossa vahvojen toimijoiden osaaminen ja laadukkaat laitteet yhdistyvät valmiiksi laitteistokokonaisuudeksi.